مقدمه
عدم وجود الگوي عملي صحيح، جامع و کارآمد اسلامي متناسب با شرايط زمان و مکان و جامعه جهاني کنوني و هجمههاي شديد و گسترده فرهنگي به خصوص در حوزه مباحث زنان و خانواده به دليل اهميت و گستردگي نقش اين دو در شکلگيري جوامع و حکومتها و طرح شبهات فراوان فقهي حقوقي سياسي اجتماعي و... در اين حوزه، گسترش و نفوذ تفکرات الحادي شکست خورده غرب همچون فمينيسم در ايران و تحت تأثير قرار گرفتن بسياري از زنان جامعه اسلاميمان به خصوص زنان مسئول و شاغل، و بسياري از موارد ديگر که ذکر آن در اين مجال نميگنجد، ضرورت توجه جدي دستاندرکاران امور فرهنگي زنان در حوزه علميه را بيش از پيش ميطلبد. به خصوص آن که خلاء وجود يک مرکز پاسخگوي منسجم و قابل اطمينان در حوزه ديني که بتواند مرجع براي اقشار مؤمن و يا سياستگذاران و برنامهريزان امور فرهنگي و اجتماعي قرار گيرد، بار مسئوليت مرکز تحقيقات زن و خانواده حوزه علميه را بيش از پيش سنگين و حساس نموده است.
با توجه به نياز شديد جامعه به وجود چنين مرجعي، وبا عنايت به اين که دستگاههاي تبليغاتي جهاني از طريق انتقال سريع و لحظه به لحظه اطلاعات و محصولات فرهنگي اقتصادي و ... توليد کنندگان علمي خود به سراسر دنيا، هدايت افکار عمومي جوامع را به دست گرفته و هر روز با حادثهسازي و جريانسازيهاي نو، ملتها و بخصوص و قشر زنان را از حرکت و تفکر در راه اهداف و مسير اصلي خود بازداشته و به انفعال کشاندهاند، هيچ مجال و حجتي بر ما باقي نميماند که به گمان پرداختن صرف به امور پژوهشي و پرهيز از ورود به واديهاي ديگر (همچون تبليغات، اطلاعرساني، آموزش و ...) لحظهها و فرصت را از دست داده و ميدان را به سمت نااهلان بسپاريم و خود منزوي از رويدادها و هياهوي جامع در گوشهاي به تماشا بنشنيم.
صرف نظر از تمامي موارد مذکور، وجود ضعف شديد فرهنگي در قشر زنان مؤمن و ناتواني قابل توجه آنان در امر توليدات فرهنگي و به خصوص توليد فکر و انديشه و زيرمجموعههاي آن، همچون نويسندگي، تدريس، پژوهش و ... به دليل عقب نگه داشته شدن آنان از اين امورات و عدم برنامهريزي حوزههاي علميه در اين خصوص و يا هر دليل ديگر، ورود به عرصه آموزش و اطلاعرساني و تبليغ و ... براي اين دفتر متبوع بيش از پيش ضرورت مييابد.
بر اين اساس مرکز تحقيقات زن و خانواده حوزه علميه قم جهت دستيابي به اهداف ذيل، گروه خدمات آموزشي را به عنوان زير مجموعهاي از مديريت پژوهش در سال 1380 راهاندازي نمود
1ـ ارايه به روز يافتهها و محصولات پژوهشي دفتر در قالبهاي آموزشي به دانشپژوهان و (آموزشهاي برونسازماني) جامعه؛
2ـ شناسايي و پرورش نيروهاي کارآمد مورد نياز دفتر در امر پژوهشهاي بنيادين و کاربرديٰ؛ (آموزشهاي درونسازماني)
3ـ پرورش خواهران تحصيل کرده حوزه و دانشگاه در امور جانبي پژوهشهاي بنيادين، همچون: گردآوري مطالب، مستندسازي، تنظيم وتدوين مقالات، شرکت در فعاليتهاي تبليغي و ارتباطي دفتر و ...
4ـ پاسخگويي به نياز و تقاضاي علاقمندان به مباحث زنان در حوزه دين با ارائه مشاورههاي آموزشي
5ـ بالا بردن سطح فکري بانوان تحصيل کرده وً ارتقاء بخشيدن توان تبليغي خواهران مبلّغ نسبت به نگرش دين در حوزه زنان؛
6ـ شناسايي و پرورش نيروهاي کارآمد برادر به منظور تکميل کادر علمي و پژوهشي دفتر؛
7ـ زمينهسازي و طراحي و پيگيري تاسيس رشته مطالعات زنان در حوزه؛
لذا بر اساس ملاحظه ضرورتها و اهداف ذکر شده، پس از بررسي مقدورات مادي و معنوي دفتر و همچنين وضعيت همکاران و خواهران مرتبط با اين مجموعه و نيازها و تقاضاهاي بيروني،دوره هاي آموزشي در سطوح و قالبهاي مختلف راهاندازي شده که شامل موارد ذيل بوده است:
ـ آموزش عمومي؛ (ترويجي)
ـ آموزش پيشنياز تخصصي؛
ـ آموزش تخصصي(دوره عالي)
مخاطبان:
1ـ طلاب و دانشجويان مقطع سطح 2 حوزه و ليسانس دانشگاه و سطوح بالاتر
2ـ پژوهشگران، اساتيد مراکز علمي حوزه و دانشگاه و فضلاي حوزههاي علميه
3ـ مديران و مسئولان و تشکلهاي تأثيرگذار کشور در سطوح مختلف