1. خدمات پژوهشی
به منظور دسترسی سریع و آسان محققان به منابع پژوهشی و با هدف ایجاد مرجعی کامل از منابع اطلاعاتی حوزة زنان و خانواده، با ایجاد کتابخانة تخصصی در حوزة مطالعات زن و خانواده، بانک اطلاعات علمی شامل مقالات و پایاننامهها و کتابشناسی و نیز ارائة مشاورههای کارشناسی، خدمات پژوهشی مناسبی را به پژوهشگران و محققان ارائه میدهد.
1.1. کتابخانه تخصصی
کتابخانه تخصصی قم با بیش از 7000 عنوان و 10000 نسخه و کتابخانة تخصصی تهران با 5000 عنوان و 7500 نسخه کتاب تخصصی در حوزة زن و خانواده به زبانهای فارسی، عربی و انگلیسی و بیش از 300 پایاننامه و هزاران برگ از اسناد، از جامعترین منابع علمی مربوط به مسائل زنان در کشور است که پژوهشگران را در ارائه پژوهشهای پرمحتوا و روزآمد یاری میکند.
1.2. بانک اطلاعات علمی
بانک جامع اطلاعات علمی از سال 1389 در دستور کار مرکز تحقیقات زن و خانواده قرار گرفت و در سال 1391 به صورت آزمایشی در سایت مرکز راهاندازی شد.
در این بانک، مهمترین و ارزشمندترین اطلاعات و مدارک علمی مورد نیاز جهت انجام پژوهش در حوزة زنان و خانواده، شامل مقاله، پایاننامه (حوزوی و دانشگاهی)، گفتوگو و مصاحبه علمی و اطلاعات مربوط به کتب تخصصی، ارائه شده است.
موسوعه ریحانه که مجموعة آیات و روایات حوزة زن و خانواده است، نیز در این بانک قابل استفاده برای کاربران است.
از جمله قسمتهای تدوین شده این بانک، اصول فقه زن و خانواده شامل کلیه اصول فقهی مرتبط با موضوع زن و خانواده است که به تفکیک موضوعات و قاعدهها من جمله قاعده الامکان، الحرام لایفسدالحلال، لاضمان فی فوات البضع، ان الحرام لایحلل الحرام و قاعده الفراش و ... از کتب و منابع گوناگون به همراه آدرس و ذکر منبع جمعآوری و بارگذاری شده است.
لازم به ذکر است که محتوای بانک اطلاعات علمی به طور مداوم روزآمد میشود و مقالات و پایاننامهها و گفتوگوهای جدید علمی به آن اضافه میگردد.
1.3. مشاورههای علمی کارشناسی
مرکز تحقیقات زن و خانواده در راستای عمقبخشی به فعالیت دانشجویان و مؤسسات و نهادهای خصوصی و دولتی، اقدام به ارائه مشاورههای کارشناسی و پژوهشی کرده است. به عنوان مثال در این مرکز از سال 89 تاکنون، 90 مشاوره برای دانشجویان ثبت شده است.
1.4. تدوین سند تحکیم خانواده
به منظور دستیابی به مبانیِ ارزشی و حقوقی اسلام دربارة مسائل خانواده و تبیین اصول و قواعد حاکم بر الگوی اسلامی خانواده متناسب با تحولات دوران معاصر، طرح جامع سند ملی تحکیم خانواده تهیه گردیده است. این طرح به تبیین و توصیفی مناسب در سطوح تجربی و نظری از وضعیت خانواده ایرانی و آسیبشناسی آن میپردازد. نتیجه این بررسیها، دستیابی به خطمشیها و راهبردهایی است که تدوین سند و برنامه عملی ملی تحکیم خانواده را محقق خواهد کرد.
2. خدمات آموزشی
گروه خدمات آموزشی زیر نظر معاونت ترویج و همکاریهای علمی با هدف پرورش خواهران تحصیلکرده حوزه و دانشگاه در اموری همچون: گردآوری مطالب، مستندسازی، تنظیم و تدوین مقالات، شرکت در فعالیتهای تبلیغی و ارتباطی مرکز و ... نیز پاسخگویی به نیاز و تقاضای علاقهمندان به مباحث زنان در حوزه دین با ارائة مشاورههای آموزشی، همچنین شناسایی و پرورش نیروهای کارآمد برادر به منظور تکمیل کادر علمی و پژوهشی مرکز مشغول فعالیت است.
2-1 . آموزش های رسمی:
الف: برگزاری دو دورۀ آموزشی سطح 3 مطالعات اسلامی زنان با همکاری مرکز آموزشی تربیت مدرس حضرت صدیقه کبری(س)
ب: برگزاری یک دوره دکتری مطالعات زنان با همکاری دانشگاه ادیان
2-2 . آموزش های ترویجی:
الف: آموزش حضوری
برگزاری 7 دوره کارورزی و 2 دوره تکمیلی جهت جذب هیئت علمی و 28 دور ه آموزشی ترویجی با هدف آشنایی مبلغان، پژوهشگران، دانشجویان و اعضای نهادهای مرتبط با مباحث زنان که در مجموع بیش از 2000 نفر در دوره های ترویجی و 134 نفر در دوره های کارورزی این مرکز شرکت کرد ه اند.
همچنین دو دوره رسمی رشته مطالعات اسلامی زنان با همکاری مرکز تربیت مدرس حضرت صدیقه کبری(س) در حال برگزاری میباشد.
مخاطبین این دوره ها طلاب مقطع سطح 2 و 3، دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد، پژوهشگران، فضلا و اساتید حوزه های علمیه و دانشگاه ها و مدیران و مسؤولان تشکل های تأثیرگذار کشور هستند.
ب: آموزش نیمه حضوری:
از جمله فعالیت های مرکز تحقیقات زن و خانواده، راه اندازی آموزش غیرحضوری است. بدین منظور مجموعه درسگفتار که مجموع های گردآوری شده از یکصد جلسة آموزشی توسط اساتید برتر حوزة زن و خانواده و با رویکرد علمی است، به عنوان مجموع های آموزشی قابل ارائه به دان ش پژوهان است. تاکنون 3 دورۀ آموزشی نیمه حضوری در قالب درس گفتار 1 و درس گفتار 2 و دوره آموزشی مجازی بین المللی عربی برگزار شده است.
3. ارتباطات علمی و بینالمللی
در راستای تعامل با جامعة علمی و کارشناسان و نهادهای تصمیمساز و سیاستگذار داخلی و خارجی، مرکز تحقیقات زن و خانواده با توجه به ظرفیت کارشناسی موجود ضمن ارائه یافتههای پژوهشی در مجامع علمی، حضور فعال در کنفرانسها، میزگردها و همایشهای علمی را دنبال کرده است.
به عنوان مثال میتوان به برگزاری نشستهای مختلف با نهادها و مؤسسات تصمیمساز داخل کشور و نیز حضور کارشناسان دفتر در کنفرانسها و نشستهای برگزار شده در کشورهای ایتالیا، لبنان، سوریه، ترکیه، اتریش، تونس، آمریکا، آلمان، عراق و اندونزی اشاره کرد.
3.1. نشستهای داخلی
1. هماندیشی مسائل و مشكلات زنان؛ اولویتها و رویكردها (با تولید بیش از 1500 صفحه آثار علمی)
2. نشست تخصصی حقوق زنان، ما و نظام بینالملل
3. نشست تخصصی شبیهسازی انسان
4. نشست تخصصی مدیریت مطالبات زنان(تهران)
5. نشست تخصصی زنان و اصلاح الگوی مصرف(تهران)
6. نشستهای تخصصی سهروزه در استانهای خراسان رضوی، قزوین و زنجان با موضوعات هویت جنسی، آسیبشناسی خانواده، اشتغال زنان، حجاب و مباحث حقوقی زنان
7. نشست تخصصی لایحه تحکیم خانواده (قم)
8. نشست تخصصی نقد و بررسی تبلیغ سنتی زنان(قم)
9. نشست تخصصی خانواده در رسانه ملی(تهران)
10. نشست تخصصی طلاق در ایران(تهران)
11. نشست تخصصی مادری؛ زن تراز انقلاب اسلامی(تهران)
12. نشست تخصصی مناسبات خانواده و دولت(تهران)
13. همایش ملی جنسیت و خانواده در نگاه علامه طباطبایی(ره)(قم)
4. پرتال
پرتال مرکز تحقیقات زن و خانواده جهت اطلاعرسانی برنامهها و فعالیتهای مرکز راهاندازی شده است. انتشار آثار و دستاوردهای علمی، مدیریت و ساماندهی فرآیندهای پژوهشی-آموزشی مرکز، تسهیل دسترسی پژوهشگران به محتوای علمی- تخصصی و همکاریهای علمی- پژوهشی در راستای ایجاد بستر همافزایی فکری و فراهمسازی و برپاسازی شبکه علمی تخصصی زن و خانواده از جمله اهداف این پرتال است. این پرتال با بخشهای زیر به آدرس اینترنتی http://wrc.ir در دسترس پژوهشگران، دانشجویان و علاقهمندان به مباحث حوزة زن و خانواده است:
- اخبار علمی، پژوهشی: در این بخش از پورتال اخبار کلیه فعالیت هایی که توسط مرکز انجام شده است بر روی این قسمت جهت اطلاع مخاطبین قرار می گیرد.
- دیدگاه: این بخش از پرتال به جهت ارائه نظرات و دیدگاههای اعضای مرکز تحقیقات زن و خانواده در مسائل اجتماعی، فرهنگی راهاندازی شده است.
- کتابخانه تخصصی: این بخش از پرتال جهت دسترسی اینترنتی پژوهشگران به اطلاعات کتابشناختی منابع و منشورات موجود در کتابخانههای تخصصی مرکز در قم و تهران، درخواست عضویت و امانت منابع موجود در مراکز قم و تهران راهاندازی شده است.
- بانک اطلاعات علمی: این بخش از پرتال حاوی مشخصات، چکیده و متن بیش از 17 هزار مقاله، 300پایاننامه(حوزوی و دانشگاهی) و 200 مصاحبة علمی-تخصصی در حوزة زن و خانواده، موسوعه آیات و روایات ریحانه و اصول قواعد فقه و حقوق حوزة زن و خانواده با امکان جستوجوی پیشرفته و دسترسی مبتنی بر فهرست موضوعات، پدیدآورندگان و ناشران طراحی گردیده است.
- نشستهای تخصصی: این بخش شامل آرشیو زمانیبندی شده همایشها، نشستها، هماندیشیها، سخنرانیها و کرسیهای برگزار شده در مرکز، همراه با گزارش متنی و تصویری آنهاست.
- آثار: این بخش از پرتال جهت معرفی آثار علمی مکتوب و غیرمکتوب مرکز و فراهمسازی خرید محصولات تولیدی مرکز از طریق فروشگاه مجازی، راهاندازی شده است. نیز فایلهای پیدیاف نشریات و برخی آثار با فاصله زمانی برای دانلود روی سایت قرار خواهد گرفت.
- نشریات علمی: بخش نشریات به منظور نمایهسازی نشریات علمی- پژوهشی و ترویجی مرکز در فضای اینترنت و امکاناتی از قبیل ارسال و پیگیری مقاله برای نشریات و اشتراک نشریات مرکز ایجاد شده است.
- خدمات آموزشی: این بخش از پرتال جهت امکان ثبتنام و شرکت متقاضیان در دورههای آموزشی کوتاهمدت مرکز، مدیریت خدمات آموزشی شرکتکنندگان و برگزاری دورههای آموزشی غیرحضوری و مجازی مرکز است. همچنین معرفی سیر مطالعاتی و ارائه دروس آموزشی از دیگر خدمات این بخش است.